Zero waste

10 dolog, amit érdemes hulladékmentes változatra cserélned otthon

A hulladékmentes otthonokról szerintem legtöbbünknek a polcon sorba rendezett csatosüvegek és rusztikus fakefék jutnak az eszünkbe – csakhogy ezeknek a tárgyaknak elsősorban nem dekoratív szerepe van egy környezetbarátan élő család hétköznapjaiban, hanem arra valóak, hogy helyettesítsék velük az eldobható műanyag eszközöket. Elvégre, a tartós dolgok ritkábban kerülnek kukába, pláne, ha még komposztálhatóak is. 🙂

Ha még csak most kezdtél érdeklődni a zero waste életmód iránt, biztos felmerül benned a kérdés, vajon mit érdemes első körben lecserélni zöldebb alternatívákra, mi jár a legkevesebb fáradtsággal és pénzzel.  Nos, a legfontosabb, hogy az égvilágon semmit ne dobj ki, ami még jó állapotban van és használható, kezdj inkább olyan termékekkel, amelyeket úgyis rendszeresen újra kellene vásárolnod a boltokban.

Mutatok tíz dolgot, amit kezdő környezetvédőként érdemes beszerezned a háztartásodba, ha mostantól csökkenteni szeretnéd az ökológiai lábnyomod a mindennapok során.

Textil bevásárlózsákok a nejlonszatyrok helyett

A nejlonzacskó kétségkívül kényelmes megoldás a bevásárlások során, csakhogy használatával hosszú évek alatt elképesztő mennyiségű műanyagszemét termelődik, és nem, a műanyag valójában sosem bomlik le. 500 év alatt sem (!) Csak miniatűrnyi darabkákra esik szét, ami a természet körforgása révén végül visszakerül a szervezetünkbe. Az eldobható szatyrok helyett vásárolj néhány újrahasznosítással készült, tartós textil bevásárlózsákot vagy táskát, amelyeket éveken keresztül újra és újra megtölthetsz a piacon ahelyett, hogy ki kellened dobnod.

Üvegkulacs a PET-palack helyett
A PET-palackok ugyan bizonyos fokig újrahasznosíthatóak, de sajnos nem a végtelenségig és lássuk be, kis hazánkban az újrahasznosítás egyelőre gyerekcipőben jár… Pont ezért, érdemes a palackozott vizek vásárlása helyett mindig magadnál tartanod egy kulacsot,  hiszen nem csak otthonról tudsz csapvizet magaddal vinni, egyre több helyen van lehetőség arra is, hogy ügyintézés közben újratöltsd a palackod. Minden nap egy PET-palack évente 365 PET-palack. Nem véletlenül van tele vele a tenger.

Luffaszivacs a műanyagszivacs helyett
A mosogatószivacs tipikus példája annak, amikor úgy termelünk felesleges műanyagot, hogy észre sem vesszük – hiszen mosogatni muszáj, és mi mással lehetne mint szivaccsal, nemdebár? Szerencsére erre is létezik számos környezetbarát megoldás, a horgolt mosogatókendőtől a kefén át egészen a konyhakertekben termeszthető luffaszivacsig, nem csupán többször kimosható és fertőtleníthető, de az elhasználódása után komposztálható is.

Szilárd sampon a flakonos sampon helyett

Talán furának tűnhet a gondolat, hogy a bolti folyékony sampont lecseréld egy kemény, szappanszerű korongra, de hidd el, a szilárd sampon pont olyan jól tisztítja a hajad, mint a hagyományos verziója. A különbség abban rejlik, hogy a csomagolás során nincs szükség műanyag flakonra, így a márkajelző papíron kívül tulajdonképpen  nem keletkezik semmiféle szemeted a használata során – a magyar kézműves samponok használatával ráadásul a magyar kisvállalkozókat támogatod a környezetvédelem mellett.

Fa fogkefe a műanyag fogkefe helyett

Az egészségügyi előírások szerint ildomos háromhavonta cserélni a fogkefét, amit azt jelenti, hogy negyedévente egyszer tuti a kukába kerül a műanyagnyél – el tudod képzelni, mennyi hulladékot jelent ez tízmillió ember esetén? A fa vagy bambuszfogkefe kis lépésnek tűnhet, de mint tudjuk, az óceán is apró cseppekből áll össze, és ugyanígy van ez a hulladékmentes otthon esetén is.

Mosható arctisztító korongok az egyszerhasználatos vattakorongok helyett

Minden háztartásban megtalálhatóak a vattakorongok, amelyeket sminkeltávolítástól kezdve a körömlakk lemosásán át a sebek kezeléséig rengeteg dologra lehet használni – de mindössze egy alkalommal. Aztán irány a kuka. Ha jót akarsz a környezetednek, szerezz be inkább néhány mosható arctisztító korongot, amelyet aztán éveken keresztül használhatsz anélkül, hogy bármi a szemétbe kerüljön. És még szépek is.

Újraszalvéta a celofán helyett

Ha megkérdezném, mibe csomagolod a kirándulásokra magaddal vitt szendvicset vagy mivel takarod le a hűtőbe eltett vacsorát, valószínűleg folpack vagy  műanyag fólia lenne a válasz – csupa olyan alternatíva, amit használat után nyomban eldobsz. A csomagolóanyagok zero waste változata lehet nálad is a méhviaszos kendő vagy az újraszalvéta, amit használat után egyszerűen el kell mosnod és száraz helyen tárolnod a következő alkalomig.

Fém borotva a plasztikborotva helyett

Bár manapság számtalan szőrtelenítési mód létezik, még mindig sokan részesítjük előnyben a borotvát a gyorsasága miatt, csakhogy a műanyagborotvákat, pláne az olcsóbbakat, rendszeresen cserélni kell. Íme, egy újabb állandó szemétforrás, hacsak nem akarunk szőrös lábbal járni. Erre a problémára lehet megoldás a cserélhető fejű fémborotva, amelyet mindössze egyszer kell megvenni, aztán egy életen keresztül kitarthat mellettünk.

Mosható pelus az eldobható pelenka helyett

A világ egyik legcukibb dolga a puha babapopsi, de legyünk őszinték, egy ilyen pelenkás fenék rengeteg hulladékkal jár, hiszen az átlagos gyerekek esetén napi 5-8 pelenka simán a kukába kerül naponta. Ez nem csak iszonyatosan környezetszennyező, de drága beszereznivaló is, ezért hosszútávon érdemes inkább néhány mosható pelenkába beleinvesztálni, mintha folyamatosan a boltba járni az újabb csomag műanyag pelenkáért.

Házi tisztítószerek a bolti mesterséges tisztítószerek helyett

A vegyszerek rendszeres használata két okból is ellenjavallt: egyrészt nagyon egészségtelenek, másrészt szinte csak műanyagflakonban beszerezhetőek. Egy átlagos otthonban a komoly kemikáliákat nyugodtan le lehet cserélni például szódabikarbónára, ecetre vagy mosószódára – ezek többek között használható súrolóporként, fertőtlenítőként, mosószerként vagy zsíroldóként is használhatóak.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük