A menütervezés klassz dolog, mert roppant mód leegyszerűsíti a bevásárlás-főzés-romeltakarítás trióját, ráadásul nem kell többé megkérdezned a családot, mit főzz, így a megszokott „nem tudom” válaszon sem bosszantod magad feleslegesen. És mi köze ennek a környezettudatossághoz? Az idő- és pénzmegtakarításon túl például kevesebbszer mész autóval vásárolni, ritkábban használsz előre csomagolt és távolról érkező élelmiszereket, kevesebb lesz a kidobott, lejárt étel, a maradék, akár kevesebbszer kapcsolod be a főzőlapot és sütőt, ha összehangoltan készíted el az ebédet.
Évek óta rendszeresen menüterv alapján főzünk, és nem, nem tudnánk másképp csinálni. Ennyi idő alatt kitapasztaltuk már a menütervezés csínyájt-bínját, úgyhogy ebben a posztban a saját tippjeinket és tapasztalatainkat osztjuk meg veled.
- Döntsd el, milyen időtávra tervezel menüt: az elmúlt években kipróbáltuk már az 1 hétre és az 1 hónapra tervezést is: előbbi túl rövid, utóbbi túl hosszú volt. Nem ismerjük a bevásárlási szokásaid, de azt javasoljuk, tervezd meg legalább két hétre előre a menüt, mert ha precízen dobod össze a bevásárlólistát, akkor tulajdonképpen egyetlen nagyobb bevásárlással letudhatod a hónap felét, és még eggyel a másikat. A második kéthetes menütervben aztán fel tudod használni a véletlenül kimaradt alapanyagokat, az akció miatt pluszban megvásárolt dolgokat, jöhetnek a maradékok a fagyasztóból. Mi az ebédet és vacsorát tervezzük (utóbbira nem csak hideget, hanem könnyű meleg ételeket is fogyasztunk), így könnyű szinte az összes alapanyagot kilistázni.
- Tervezz változatosan és egészségesen: a menütervezés előnye, hogy a random „főzzünkmegintbolognait” helyet lehetőséged van mindenféle zöldséget és köretet összesűríteni egy hónapba. Ragaszkodj ahhoz, hogy a megszokott kaják helyett igenis legyen tele vitaminnal a menüd, egyik nap borsó, aztán saláta, aztán lencse és így tovább – ha előre megtervezed és megveszed a hozzávalókat, úgyis megcsinálod halogatás helyett. Az internet tele van klassz receptekkel, ideje körbenézni! A környezettudatosságot itt is vegyítheted a spórolással: ha kifejezetten szezonális zöldségeket és gyümölcsöket tervezel a menübe, azzal mindkét pontot kipipálod.
- Hagyd meg a lehetőséget a változtatásra: mindig felmerül a kérdés, mi van akkor, ha nem sikerült pontról-pontra betartani a menüt? Hát semmi. Bizony előfordul, hogy váratlanul házon kívül eszünk, vagy nagyon akciósan találunk valamit, amit megveszünk és akkor már meg kell főznünk vagy olyan rohanós lesz a nap, hogy végül csak a fagyasztóból kerül elő valami friss étel helyett vagy felcserélünk két napot. Nem kell annyira görcsösen ragaszkodni a menühöz, hogy frászt kapjunk, ha megcsúszik valahol. A lényeg annyi, hogy változtatás esetén a romlandó alapanyagokat használjuk el először, így semmi nem kerül kukába amiatt, hogy mégsem került felhasználásra.
- Készíts táblázatot a kedvelt ételeitekről: őszintén szólva, ez a pont nálunk kimarad, de számos menütervező kezdi azzal az egész gyakorlat, hogy pontokba szedi azokat az ételeket, amelyeket szívesen főz. Külön a leveseket, tésztaételek, húsos fogásokat, vega falatokat, könnyű vacsorákat. Van, aki meghatározott napokon meghatározott ételtípust főz, ezzel is megkönnyítve a menütervezést, hiszen könnyebb kitalálni a menüt, ha csak ki kell választani egy-két fogást a listából.
- Kizárólag a menüterv alapján vásárolj be: a menütervezéshez hozzátartozik a kitalált fogások alapján megírt lista és. Na meg, annak betartása. Ha jellemzőn multikban vásárolsz, nagy lehet a kihívás, hogy olyan dolgokat pakolj a kosárba, amelyeket nem írtál fel, így lesz aztán másfélszer több alapanyag otthon, mint ami elfogy. Természetesen, gyakorlott menütervezőként már kár kihagyni az akciós zöldséget, ha fel tudod használni valami helyett, de törekedj arra, hogy ne vásárolj össze mindenféle felesleges élelmiszert, hiszen még most is fejenként átlagos 24-25 kiló ennivalót dobunk ki fejenként egy évben Magyarországon.