Blog

Bevezető a mosható pelenka világába

A 90’-es években talán megváltást jelentett a szülőknek, hogy az állandó mosást-szárítást igénylő textilpelusok és gumibugyik után megjelentek az eldobható műanyagpelenkák, de feltehetően nem gondoltak bele, micsoda környezeti terhelést fog ez jelenteni a bolygónak. Szerencsére, a modern mosható pelenkák egyre népszerűbbek.

A modern mosható pelenka nagyon egyszerűen épül fel: van egy belső része – pl. a hagyományos tetra hajtogatva vagy valamilyen betét -, és egy külső vízzáró rész, ami megakadályozza a nedvesség kijutását a pelenkából. Persze, annyiféle típus létezik már, hogy elsőre könnyű belegabalyodni az elnevezésekbe, ezért a teljesség igénye nélkül felsorolom a legalapvetőbb típusokat:

  • PUL – belső kombó: ezesetben egy szimpla PUL-anyagú pelenkakülső kerül nedvességzáróként a belső anyagra. Költséghatékony és egyszerű megoldás, mert ezeknek a pelenkáknak a javarésze állítható méretű, azaz együtt nő a babával.
  • csónakos: a pelenkakülsőben található egy becsatolható „PUL-csónak”, ebben kell elhelyezni a betétet, így jó esetben a külső nem lesz pisis/kakis és csere esetén csak a csónakot kell cserélni, a külső mehet vissza. Kis feneket képez.
  • AIO/SIO: ezek a pelenkák hasonlítanak leginkább az eldobhatóshoz, mert a betét és a külső össze van varrva/patentolva, tehát egyben kell feladni és levenni. Jó verzió azoknak, akik nem akarnak a pelenkák összekészítésével bajlódni – például az apukáknak 🙂
  • zsebes: ennél a típusnál a pelenkakülsőben található egy kis zsebecske, amibe be lehet csúsztatni a betétet – tulajdonképpen hasonló, mint a sima külsős változat, csak nem a belsővel, hanem a zseb puha felső rétegével találkozik a babapopsi.

            A típusok szerinti felosztás természetesen csak távolról mutatja meg a mosipelusok sokszínűségét, hiszen számtalan más metódus szerint fel lehetne sorolni őket. Mondjuk az anyaguk szerint – pl. PUL, biopamut, gyapjú -, a feladási mód szerint – pl. patentos, tépőzáras, elől vagy hátul csatolhatós, megkötős -, a fazonjuk szerint – magas derekú, esetleg dupla combszárnyas -, ez mind megérne egy külön misét, azaz cikket, úgyhogy a későbbiekben erre is kitérünk majd a blogon.

 

Na de maradjunk annál a kérdésnél, vajon mit kell csinálnod ezekkel a pelenkákkal, ha próbaképp beszereztél néhányat?

A válasz logikus: mosni.  🙂

Mint mindenben, ebben is eltérő metódusokra esküsznek az anyukák, mi most egy egyszerűsített verziót mutatunk be: a pelenkákat gyűjtsd egy fedett vödörben a mosásig (legkésőbb a harmadik nap mosd ki őket, higiéniai okokból ne gyűjtsd tovább). Természetesen, ha kakis lett a pelenkabelső, azt előbb távolítsd el a betétről – használhatsz kakifogó papírt is, bár újszülött korban ne várj tőle csodát -, öblítsd le, dörzsöld át marhaepe szappannal és így tedd a vödörbe a többi mellé.

A pelenka belsőket és külsőket 60 fokon érdemes mosni, kivéve azokat a pamut alapanyagúakat (ilyenek általában a csónakosok), amelyek nem bírják a magas hőfokot, ezeket 40 fok + ruhafertőtlenítő használata mellett lehet tisztítani. Havonta legalább egyszer mélytisztítsd a pelenkabelsőket egy folttisztító sós áztatással!

És egy fontos szabály: pelenkabelsőhöz sose használj öblítőt, az ugyanis eltömítheti és csökkentheti a nedvszívóképességüket – ha mindenképp illatos pelenkákra vágysz, mosóparfümöt önts az öblítő rekeszbe.

Tulajdonképpen ennyi feladat van a mosható pelenkákkal, ráadod a babádra, majd használat után egy vödörben tárolod és végül mosod őket. Mindez a sima pelenkákhoz képest minimális plusz erőfeszítést jelent.

És miért érdemes eldobható pelenka helyett moshatót használni? Felsorolok pár érvet:

  1. A kutatások szerint a mosipelusnak kb. 40%-al kisebb ökológiai lábnyoma van, mint a műanyag változatnak (ebbe beleszámolva mindent az előállítástól kezdve a mosáson keresztül egészen a hulladékkezelésig).
  2. Egy műanyag pelenkának állítólag 500 év a lebomlási ideje, ami tévhit, hisz a műanyag valójában nem tud lebomlani a természetben, csak mikro darabokra szétesni. Minden darab eldobható pelenka égetőben végzi vagy ott marad a termőtalajban.
  3. A teljes szobatisztulásig kb. 5 ezer darab pelenkát használ el egy kisgyermek, ami több százezer forintos kiadást jelent. Egy jól megtervezett mosható pelenka szett ennek a töredékéből is kijön, ráadásul a kistesó hordhatja tovább, azaz neki már kezdőkészletre sem kell beruházni.
  4. A tisztán tartott mosható pelenka nagyon egészséges a babapopsinak: a műanyag pelussal ellentétben jól szellőznek, nyáron nem melegednek fel annyira és a dunszthatás elmaradása miatt nincs szükség mellettük popsikenőcs használatára sem.
  5. Az esztétikum valószínűleg nem fontos a többségnek, ha pelenkáról beszélünk, de egy csinos mosipleusban riszáló babapopsinál kevés édesebb látvány van a világon. 🙂

Ha van kedved, kommentben  írd meg nekünk a saját tapasztalataidat és tippjeidet! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük