Környezetbarát

Környezetbarát mosás – hogyan csináld?

környezetbarát mosás

A patakparton mángorlás kétségkívül környezettudatosabb volt, mint mosógépekkel és vegyszerekkel tisztán tartani a ruháinkat, de tegye fel a kezét, akinek patak fut a kertje végében! Ha neked pont nem, viszont szeretnél kicsit zöldíteni a háztartáson, olvasd el az összefoglalónkat a környezetbarát mosási módszerekről.

1.lépés: a folttisztítás

A környezetbarát mosószerek tökéletesek ugyan a hétköznapi szennyeződésekhez, de nem akarok hazudni: a nagyon durva foltok előkezelést igényelnek majd. Mire gondolok? Például az olajosfoltos munkaruhákra, a spenótfőzelékre a babaruhán vagy a sokat használt konyhai textilekre (bár, ezeket valószínűleg a legtöbb szintetikus mosószer sem szedi ki önmagában).

A foltkezelésre többféle módszer létezik, ezek egyike az éjszakai áztatás nátrium-perkarbonátos, azaz folttisztító sós vízben. A legjobb, ha legalább 7-8 órán át hagyjuk hideg/kézmeleg vízben (sosem forróban!) ázni a mosásra szánt textileket, ennyi idő alatt felszabadul a folttisztítóban található aktív oxigén, ami egyrészt oldja a foltokat a mélyebb rétegekben, másrészt fehéríti a beszürkült darabokat.

Ha gyorsabb megoldás kell, a nátrium-perkarbonátból tömény pépet is készíthetsz víz hozzáadásával (ekkor is hagyd legalább 2-3 órát a ruhán, bár a kényes anyagok színét kiszedheti, ezzel vigyázz), illetve a mosógép rekeszébe is adagolhatod, minimum 40-50 °Cos programot használva.

Egy másik megoldás a környezetbarát folteltávolításra, ha tartósítószereket és adalékokat nem tartalmazó házi mosószappannal, esetleg marhaepe szappannal dörzsölöd be a foltokat. Ezesetben elegendő szintén 2-3 órát állni hagyni a textilt, majd bő vízzel kiöblíteni az anyagot (a szappanos megoldással akár régi, többször mosott foltokat is ki lehet szedni.)

A legtermészetesebb folteltávolító egyébként maga a napsütés: meg fogsz lepődni, hogy micsoda foltokat tudsz eltüntetni azzal, ha az udvaron vagy a teraszon teregetsz! J

2. lépés: a mosás

A fenntartható háztartás kialakítása során nyilván eltérőek a vásárlási lehetőségek és az újítási hajlandóság is, úgyhogy megpróbálom felsorolni, hányféle lehetőség közül választhatsz a környezetbarát mosás kapcsán.

Ha egészen mostanáig csak levetted a jól megszokott, akármilyen mosógélt a multik polcairól, első körben érdemes elkezdened ismerkedni a piktogrammokkal a flakonok hátulján, és mostantól olyan mosószert választanod, amely környezetbarát: lehetőleg foszfát-, optikai fehérítő-, és parabénmentes, illetve nincs rajta az ábra, miszerint károsítja a vízi élővilágot. Halálfej pláne ne legyen rajta.

A csomagolásmentes boltok terjedésével lehetőséged van arra is, hogy a saját flakonban vásárold meg a tisztítószereket, ergo felesleges műanyagot se termelj a mosással. Ezekben az üzletekben ráadásul már alapból környezetbarát termékekkel találkozhatsz, szóval két legyet ütsz egy csapásra: nulla hulladék, nulla károsanyag.

A mosószóda, mint mosópor-helyettesítő, szintén szóba jöhet, elsősorban fehér ruhák esetén, ez szintén sok helyen beszerezhető csomagolásmentesen vagy papírtasakban. 

Előfordulhat, hogy kísérletező típus vagy és te magad szeretnéd elkészíteni otthon a saját mosószered – erre is vannak zöldebb lehetőségek. A mosódarát például nem csupán szilárd állapotban használhatod, hanem folyékony házi mosógélt is készíthetsz belőle – akár önmagában, akár illóolajokkal vegyítve. Ha még pepecselősebb délutánra vágysz, számtalan filléres receptet találsz az interneten, melyek útmutatása alapján szódabikarbónából, mosószódából, mosószappanból és egyéb natúr alapanyagokból készítheted el a házi mosószered.

A legpuritánabb változat természetesen a napsütéshez hasonlóan az, ha a természetben található, szaponin-tartalmú termésekkel próbálsz meg mosni: mosódióval, gesztenyével vagy borostyánnal. Igen, ezek is működnek, bár talán kevésbé hatékonyak igazán piszkos ruha esetén. 

3. lépés: az öblítés

Nos, környezetvédelmi szempontból kritikus kérdés, kell-e egyáltalán öblítőt használni a mosás során…? Az öblítők ugyanis a tévhittel ellentétben nem úgy működnek, hogy kiöblítik a mosószermaradványokat a ruhákból, semmi ilyet nem csinálnak: valójában csak egy bevonatot képeznek a textilen, amitől a ruha puhább érzetű lesz. Ez a bevonat azonban nem túl egészséges sem az élővilágnak, sem az emberi szervezetnek, amely a bőrön keresztül egész nap szívja fel a ruhákon található vegyi anyagokat.

Amennyiben úgy érzed, a fentiek ellenére sem tudsz lemondani a hagyományos öblítők használatáról, annyit megtehetsz, hogy a mosószerhez hasonlóan csomagolásmentes boltban, a saját flakonodban vásárolod meg a környezetbarátabb összetételű változatokat. Kis lépés, de legalább egy lépés.

Ha nem okoz gondot lemondani az öblítőről, mégis szeretnél illatos ruhákat mosás után, érdemes kipróbálnod a mosóparfümöket (ne keverd össze őket a hasonlóan kisdobozos öblítő-koncentrátummal) vagy a természetes illóolajokat.  Ezek jóval kisebb ökológiai terheléssel járnak, mint az öblítők.

Az illat azonban továbbra sem kötelező eleme a mosásnak, és ha neked sem fontos, az öblítő helyett tégy egy kevés ecetet – esetleg citromsavat – a mosógép öblítő-rekeszébe, ez ugyanis nem csupán ténylegesen feloldja a lúgos mosószermaradványokat a textilszálak között, de valóban puhává varázsolja a ruhákat és vízkőmentesíti a géped. Ne félj: az ecet jellegzetes szaga elszáll a textilből és csak a frissen mosott ruha tiszta illata marad meg.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük