Zero waste

Hova kerüljenek a használt ruháid?

A textilipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb ágazat a világon, ezért nagy segítség a bolygó számára, hamásodkézből rendezed be a gardróbod. De felmerülhet a kérdés, mit csinálj azokkal a darabokkal, amelyeket már tesem szeretnél tovább hordani?

Mióta kialakult a modern textilipar, nagyon kevés ruha készül teljesen természetes anyagokból, a legtöbb holmitműszálból vagy műszállal keverve varrják, ami igencsak megnehezíti az újrahasznosítást. A kukába dobott ruhák jobbesetben kiválogatás után géprongyként végzik a gyárakban, rosszabb esetben azonban elégetik őket a szeméttelepeken – megéri egyáltalán erőforrásokat elpazarolni olyan göncökért, amelyeket nem használunk ki a végsőkig?

Divatellenesség ide vagy oda, mindenkivelelőfordulhat, hogy megun egy ruhát, esetleg megváltozik a mérete, esetleg más okból nem szeretné már hordani. Mit tehetsz, amikor így jársz a gardróboddal?

Ha nem szeretnél sokat vesződni a ruhák utóéletével, akkor egyszerűen válogasd ki a jó állapotú, hordható darabokat és bedobozolva vidd el a legközelebbi szeretetszolgálatnak, ők tudni fogják, kihez érdemes eljuttatni a megunt pulóvereidetvagy nadrágjaidat. Sőt, egy fokkal egyszerűbb megoldás, ha a közeledben megtalálható ruhagyűjtő-konténerben helyezed el a holmijaid, így még a leadással járó ügyintézést is megúszod, a szeretetszolgálat munkatársai pedig begyűjtik maguknak a leadott ruhákat.

Előfordulhat, hogy sok a szabadidőd és szeretnél egykis plusz pénzt szerezni, ezesetben érdemes lefotózni a megunt darabokat, majd feltenni őket valamelyik online piactérre vagy közösségi csoportba. Te nyersz pár ezer forintot, a ruhákpedig nem szemétégetőben végzik, hanem visszakerülnek a körforgásba, ahol valakinek még örömet okozhat hordani őket.Persze, az eladás jár némi macerával, úgyhogy az idegenekkel való levelezgetés helyett azt is megteheted, hogy rákérdezel a családi vagy baráti körödben, nincs-e szüksége valakinek a megunt ruháidra. Elvégre, ami neked nem áll jól többé, az másnak bizony tetszhet.

Na de, mi legyen azokkal a használt ruhákkal, amelyek javíthatatlanul tönkrementek vagy olyan ódivatúak, hogy adományba sem odaadhatóak, mert senki nem szívesen hordaná őket? És mi legyen az egyéb felesleges textilekkel, fél párnahuzatokkal vagy régi lepedőkkel? Ezeket sem feltétlenül kell a szemétbe vágnod, ha van benned némi kreatív hajlam, esetleg ismersz valakit, aki szívesen hasznosítaná újra azanyagokat.

Nálunk, a Majolikánál a feleslegessé vált vagy totálisan tönkrement darabokból újrahasznosított termékek készülnek, például textil bevásárlózsákok, mosható arctisztító korongok vagy többször használható evőeszköz-tartók, amelyekben magaddal viheted a saját kanalad és villád, ha szeretsz betérni a helyi kajáldákba. Hiszen miért ne adnánk még egy utolsó esélyt ezeknek az anyagoknak is, még mielőtt a kukába kerülnének?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük