Tudatos vásárlás

Drága-e környezettudatosan élni vagy sem?

A hulladékmentes életmóddal kapcsolatos kifogások első helyezettje kétségkívül a pénzkérdés, sokan azt vallják, bele sem kezdenek a zöldítésbe, mert nincs pénzük fenntarthatóbban élni. Ez nagy tévhit, hosszú távon ugyanis inkább spórolni lehet a környezettudatossággal, semmint belerokkanni anyagilag.

            Miért fogsz kevesebbet költeni, ha megpróbálsz környezettudatosan élni?

  1. Kevesebbet fogsz vásárolni

A hulladék minimalizálásának alapja, hogy első körben már meg sem veszed azt a sok kacatot, ami később szemétként fogja nálad végezni. Nem veszel ötféle kozmetikumot, ami beleromlik a tégelyekbe, nem rontasz be a lakberendezési üzletekbe, hogy giccses kínai dekorációkkal borítsd az otthonod, nem lesz tele felesleges göncökkel a szekrényed, mert csak azt veszed meg, amire tényleg szükséged van. Egyszerűen kevesebbet vásárolsz, ezért automatikusan kevesebbet is költesz.

  • Többszörhasználatos eszközökre váltasz

Az eldobható dolgok talán olcsóbbak, mint azok, amelyeket hosszan tudsz használni, viszont minden egyes alkalommal meg kell venni őket – és ahogy a mondás tartja, sok kicsi sokra megy. Egy újrahasznosított textilszatyor többe kerül, mint a 30 forintos nejlonszatyor, de nem kell tíz év alatt többszáz alkalommal megvenned. Ez jellemző minden zero waste termékre: lehet, hogy a bekerülési ára picit magasabb – és még ez sem mindig igaz -, hosszú távon azonban megtérül az a kiadott plusz pénz.

  • Felfedezed a használt cikkek piacát

Ha nem szeretnéd, hogy újabb és újabb erőforrásokat pazaroljon el miattad egy nagyvállalat, szétnézel a használt piacon: belesel a turkálókba, krétafestékkel újítasz fel egy klassz bútort ahelyett, hogy újat vennél és a másodkézből szerzett gyerekjátékokat sem veted meg.

Egy többnyire használt holmikkal berendezett és vezetett háztartás töredékébe kerül annak, mint mindig mindent újonnan szeretnél megvenni – és számos dolgot meg is mentesz attól, hogy hulladékként végezze.

  • Leszoksz az élelmiszerpazarlásról

A csomagolásmentes boltok nem csak arra adnak lehetőséget, hogy csökkentsd a műanyagok mennyiségét a konyhádban, hanem arra is, hogy mindenből csak annyit vegyél, amit valóban fel fogsz használni. Magyarországon rengeteg élelmiszer kerül a kukába évente, valószínűleg te is kidobálsz időnként valamit a kamrából, ami már rég megromlott. Vigyél haza kevesebbet mindenből, és akkor vegyél megint élelmiszert, ha biztos elfogy záros határidőn belül az előző adag.

  • Támogatod a magyar gazdaságot

A környezettudatosság tulajdonképpen az egész makrogazdaságon keresztül kifejti rád a pozitív hatását, akkor is, ha elsőre nem tűnik fel. Ha zöldebben akarsz élni, megpróbálod hazai kistermelők termékeit vásárolni, ergo bent tartod a pénzt és a hasznot az országban, így maguk a kistermelők is megtehetik, hogy szintén más kistermelőktől vásároljanak, tovább fokozva a multiplikátor-hatást – vajon mi lenne, ha nagy cégek helyett a kis és középvállalatok uralnák az ország térképét, és holnaptól tiéd lenne az egyik kisvállalat ahelyett, hogy egy külföldi multinak gyártasz?

  • Rászoksz az egyszerű és csináld-magad megoldásokra

A legtöbb hulladékmentesítő idővel maga kezdi el készíteni a tisztítószereket természetes alapanyagokból, vagy legalábbis felszámolja a szifon alatti flakonrengeteget és minimalizálja két-három kimérős termékre a háztartása választékát – ez igencsak sok megtakarítást jelent a bolti tisztítószerekhez képest.

Ez a fajta DIY-látásmód idővel elterjed az egész házban, már magadnak csinálod a kültéri dekorációt maradék anyagokból, szappant főzöl tusfürdő helyett és karácsonyra kis gasztrocsomagokat állítasz össze ahelyett, hogy valami drága kacatot adnál ajándékba. Alig költesz, hiszen a saját kezed munkája kevesebbe kerül, mint megvenni a készet.

Természetesen, nem tagadom, vannak olyan környezetkímélő termékek, amelyek valóban drágábbak, mint az eldobható társaik: egy lebomló luffaszivacs mindig többe fog kerülni, mint egy műanyagszivacs. Egy bükkfa wc-kefe is drágáb lesz, mint a plasztik változata és még az árát sem fogja behozni anyagilag hosszútávon.

Összességében azonban idővel annyira lecsökkennek a kiadásaid, amikor átváltasz tudatos fogyasztóvá, hogy fel sem fog tűnni, ha valamit mégis kicsit drágábban veszel, mint korábban. Jobban és zöldebben fogsz élni, ugyanannyi pénzből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük